O firmie Molinari
BAR MOLINARI usytuowany w sercu Modeny rozpoczął samodzielne palenie kawy w 1911 roku. Źródłem tego sukcesu była i jest pasja, dokładność , oddanie i dbałość o doskonałą jakość, która odróżnia nasze produkty od innych. Dziś, pomimo tego, że upłynęło ponad 100 lat, i pomimo wykorzystania najnowszych technologii, kontynuujemy i będziemy kontynuować wierność rzemiosłu i tradycję w najważniejszych aspektach palenia kaw. Przekłada się to na jakość i smak naszych kaw.
Caffe Molinari to swego rodzaju nowoczesny “rzemieślnik” w przemyśle kawowym. Czyli połączenie nowoczesności i tradycyjnego rzemiosła ,wbrew trendom wielkiego przemysłu kawowego.
Pasja zrodzona z tradycji…
Od ponad dwustu lat naszą kawę uznaje się za ikonę doskonałości. Swój sukces zawdzięcza rodzinie Molinari, której członkowie byli pionierami włoskiego biznesu. Latem 1804 roku w Modenie, 18-letni Giuseppe Molinari założył niedużą firmę, zajmującą się sprzedażą produktów gastronomicznych. Niedługo potem stała się ona znana w całych Włoszech pod nazwą Ditta Fratelli Molinari. Doceniona przez klientów, zdobywała liczne nagrody międzynarodowe, a w 1888 roku urosła do rangi oficjalnego dostawcy Royal Savoy House.
Z początkiem XX wieku rodzina Molinari rozszerzyła swoją działalność. W Modenie przy Via Emilia powstał wówczas pierwszy Bar Molinari. Było to popularne miejsce spotkań ówczesnej elity kulturalnej. Członkowie rodziny skoncentrowali się na paleniu kawy i zaczęli budować markę Caffe Molinari. Pracowali oni z pasją, uporem i kreatywnością. Dziś, hołdując dwustuletniej tradycji, wciąż dążymy do doskonałości. Poszukujemy najlepszych ziaren i nieustannie udoskonalamy procesy produkcyjne. Dbamy o najwyższą jakość, którą potwierdzają liczne certyfikaty.
Jakość
Caffe Molinari stale dba o najwyższą jakość swoich produktów. Jako jedna z niewielu włoskich firm zdobyła ,aż cztery certyfikaty uznane na szczeblu międzynarodowym:
- UNI EN ISO 9001: 2008
- BRC (British Retail Consortium Global Standard Food)
- IFS (International Food Standard)
- Reg. WE 834/2007 (Organic Product).
Sekret jakości „Od ziarna, aż po Twoją filiżankę kawy…”
Dbałość o jakość rozpoczyna się z momentem wyboru odpowiedniego ziarna. Każdy zakup dokonywany jest pod nadzorem grupy niezależnych ekspertów oraz członka rodziny Molinari-Alberto. Jeśli próbka nie zostanie zaakceptowana przez cały zespół jednogłośnie, zakup nie dochodzi do skutku. Taki proces selekcji zapewnia ziarna najwyższej jakości, idealnie dopasowane do standardów i smaków kaw Molinari. Dopiero kiedy dana partia zostanie zaakceptowana jednomyślnie przez panel ekspertów i poddana kontroli lokalnego agenta, kawa zostaje wysłana do Modeny.
Najlepsi na świecie maters roasters – mistrzowie kawy mieszają ze starannością rożne partie kawy różnego pochodzenia, aby uzyskać indywidualny smak w każdej filiżance. Receptura jest zmienna ,aby uzyskać ten sam smak w każdej filiżance danego rodzaju kawy. Jest to sztuką samą w sobie...
Dlaczego? Kawa jest produktem naturalnym, więc jej cechy charakterystyczne mogą być różne w zależności od pogody, czy opadów . Receptura zostaje więc dopasowywana do naturalnych cech produktu, tak by wydobyć z niego ten sam smak w każdej filiżance danych mieszanek. Stałość smaku jest domeną najlepszych palarni, bardzo trudna do uzyskania.
Świeżo palona kawa jest pakowana tego samego dnia, by zachować jej walory smakowe i najlepszy aromat. Innowacyjny proces pakowania kaw stwarza specjalną atmosferę do przechowywania świeżo palonych ziaren, by zachowały aromat dla naszych klientów i oddały go w Twojej filiżance…