Dobra kawa "na mieście"

Masz czasem chęć napić się dobrej kawy "na mieście"? Pewnie! Wchodzisz więc do kawiarni i... no właśnie - wybór jest tak duży, że często nie wiemy jaką kawę wybrać.
Trzy kolejne posty poświęcimy właśnie na krótkie objaśnienie co i jak z tą kawą. Odtąd zawsze będziesz mógł skorzystać z naszej "ściągi".

Espresso - mała i wyrazista (to właśnie oznacza po włosku); filiżanka espresso to 25-30 ml wyśmienitej kawy. Przygotowuje się ją ok. pół minuty przepuszczając przez zmielone ziarna wodę w temp. ok. 90 stopni;

Cappuccino - 150 ml czystej przyjemności. Choc jej bazę stanowi wciąż espresso, dodaje się do niego 125 ml spienionego mleka;

Lattte - kolejna kawa z mlekiem, a właściwwie już mleko z kawą to 200 ml napoju na bazie espresso, a spienione mleko to tylko górna warstwa całości;

Flat white - dość mocna kawa z mlekiem. Do jej przygotowania używa się podwójnego espresso i niespienionego (bądź tylko lekko spienionego) mleka;

Americano/italiano - espresso zalewane wodą. Jego ilość waha się od 30 do nawet 470 ml, do końca nie wiemy więc co otrzymamy zamawiając tę właśnie kawę.

Macchiato - (wł. 'splamiony'); cóż... nazwa mówi sama za siebie. Zamawiając macchiato nalezy się spodziewać mocnego espresso z odrobiną mleka;

Mocha - czyli latte 'na bogato'. Jej przygotowanie polega na dodaniu do espresso czekolady, mleka i bitej śmietany. Istne kawowe szaleństwo;

Mocha breve - zimne mleko i bita śmietana z tradycyjnej kawy mocha zastąpiono yu podgrzanym mlekiem i śmietanką;



Wiecie już co nie co?
Spodziewajcie się więcej https://veertea.com/sklep/12-kawa

Nasze marki

Skontaktuj się z nami

Imię i nazwisko

Adres e-mail

City:

Wiadomość:

Odwiedź nas

ul.Szczecińska 32, 75-137 Koszalin

Zadzwoń

+48 884 071 048