Jaką kawę zamówić w kawiarni
Naszej kawowej "ściągi" część druga, czyli jaką kawę zamówić w kawiarni.
Marochino - kawa w kolorze jasnego brązu, którą otrzymuje się po dodaniu niewielkiej ilości mleka do kawy wzbogaconej kakao lub syropem czekoladowym;
Irish coffee - kawa po irlandzku, czyli coś w wyspiarskim klimacie. To mocne espresso z miarką whiskey, brązowym cukrem i bitą śmietaną;
Kawa po wiedeńsku - zaparzona w specjalny sposób mocna kawa, udekorowana bitą śmietaną. czasem dodaje się do niej także roztopioną czekoladę;
Romano - espresso z dodatkiem skórki cytrynowej zanurzonej w kawie;
Corretto - espresso z niewielką ilością wybranego alkoholu. Choć we Włoszech jest to zwykle grappa, można spotkać także koniak, brandy i inne);
Freddo - kawa na zimno. Kostki lodu zalewa się espresso;
Lungo - 'przedłużone espresso'. Jak wspominaliśmy w pierwszej części, czas przygotowania espresso to ok 25 s. Jeśli go wydłużymy, otrzymamy 50-60 ml kawy o delikatniejszym smaku;